ГОРЊЕ МЕЂУРОВО ЦЕНТАР КОЊИЧКОГ СПОРТА СРБИЈЕ
6.08.2015

ГОРЊЕ МЕЂУРОВО ЦЕНТАР КОЊИЧКОГ СПОРТА СРБИЈЕ

У Горњем Међурову почело је отворено првенство Србије у 3D Eventingu и четврто коло Отвореног првенства Србије у даљинском јахању за 2015. годину. Домаћин је Коњички клуб “Нониус” који у својим редовима има државног првака у овим дисциплинама. Овај спортски догађај отворио је председник општине Палилула Бобан Џунић. “Желим да објасним зашто смо ми као општина заинтересовани и подржавамо ове активности на нашем сеоском подручију - истакао је председник Џунић на отварању државног првенства у коњичком спорту. Узгајање коња је данас у свету уносан бизнис. Србија има идеалне услове да уз добре резултате наших такмичара обезбеди и одговарајући привредни амбијент за развој коњарства и сеоског туризма. Неки наши суседи, који су већ закорачили у ЕУ, препознали су такве могућности и убрзано освајају простор у региону. Оно што је веома значајно, велики број младих је у коњичком спорту. Интересовање постоји. Градска општина Палилула, помаже да се остваре неке клубске активности али то није довољно да би се ова привредна грана унапредила.

Значај заједничке сарадње у организовању оваквих манифестација истиче и ганерални секретар Савеза за коњички спорт Србије олимпијске ФЕИ Предраг Илић. „Ово је испит спремности за такмичаре, али на овај начин анимирамо све потенцијале, промовишемо туризам, спорт, заштиту животне средине и привлачимо омладину. Ниш је регионални центар, на добром географском положају и то што смо овде увертира је за неке наредне међународне пројекте“, истакао је Илић.

Такмичари из више коњичких клубова из Ниша, Београда, Војводине и Бора имаће прилику да до 9.августа у Горњем Међурову покажу своје јахачко умеће. Надметаће се у прескакању препона, дресурном јахању, даљинском јахању-трка издржљивости. Овогодишње такмицење је по речима Јасне илијески, председнице КК „Нониус“, је друга година како се у Г.Међурову организује такмичења у ФЕИ дисциплини коњичког спорта, "евентингу"- свестраном испиту спремности, која спада у олимпијске коњичке дициплине. Очекује их и Седмо клубско такмичење „СВЕТА ПЕТКА 2015“. Организатори такмичења, које се одржава под покровитељством Градске опстине Палилула, су Коњички клуб “Нониус” у Горњем  Међурову и Савез за коњички спорт Србије за олимпијске и ФЕИ дисциплине. (Текст и фотографије Д.Видојковић)

РТВ Белами - Палилула центар коњичког спорта Србије